✔️Frakt fr. 39 kr (Fritt över 699 Kr) ✔️Snabb leverans ✔️Betala med Swish/Klarna

Winnerwell Backpack Stove, Vedkök

|25/03, 2021

Winnerwell Backpack Stove, Vedkök

Vårt första intryck av Winnerwell backpack stove är att det är relativt stort om man jämnför det med de andra populära vedkök på marknaden (Firebox, Bushcraft Box etc.). Winnerwells vedkök är bredare och lägre vilket ger större kontakt yta för kokkärl och står stabilt. Öppningen för inmatning av ved är också stor vilket gör att man kan mata in flera pinnar på en och samma gång.

Att få igång elden i vedköket tog inte så lång tid för oss då vi hade rejält med näver, när elden väl var igång så var enkelt att bibehålla lågan genom att mata in nya pinnar genom öppningen. Backpack stoven levererade bra eldmöjligheter tack vare mängder av hål på sidorna, men också att luftrummet mellan botten och marken ger ökad luftströmning. För oss tog  det ungefär 6-7 minuter för att koka upp 0,9L vatten i en Trangia kanna.

Värt att notera är att efter första användning av köket så kan stålskivorna att vara lite skeva, vilket kan märkas när den är i nedmonterat läge, detta är fullt naturligt då skivorna är väldigt tunna. Detta är ingenting problem som kan påverka funktionen, köket är fortfarande väldigt stabil och robust när man monterar ihop den igen!


winnerwell backpack stove, vedkökmonterbar vedkök för camping, brasa

Till skillnad från marknadens andra vedkök, så är Winnerwell backpack stove en aning större. Mått på den är 188 x 122 x 151 mm när den är monterad och 182 x 151 x 15 mm nerpackad, titanium versionen av den väger 320 gram och rostfritt versionen väger 540 gram.  Till backpack stoven så kan man även komplettera det med deras Table Board Bottom Tray, med denna bricka har du möjlighet till att mata in längre och större pinnar i ditt Winnerwell vedkök samt ge en ökad stabilitet. Du kan även använda bordet till att behålla värmen på maten och dryck.


Lite tips för er som använder vedkök:

  • Ställ köket på en stabil och jämn yta (om möjligt bort från vind).
  • Fyll på din spis med torrt bränsle, gärna i kombination med näver eller fnöske för att få igång elden ordentligt.
  • Se till att samla ihop tillräckligt med bränsle i början så du inte riskerar att elden falnar medan du letar efter ved.
  • Använd gärna ett par handskar vid inmatning av bränsle.
  • Tänk på att vedkök sotar, torka gärna bort sot efter användningen och förvara köket i ett fodral.
  • Låt köket svalnar av sig själv efter användning.


Fördelar med vedkök:

  • Du kan elda med kottar, pinnar/grenar eller annat torrt naturligt bränsle du hittar ute i naturen.
  • Du behöver tänka på hur mycket bränsle du ska ha med dig, mindre vikt att bära.
  • Det är trevligt att laga mat i öppeneld, samtidigt är det också mysigt att titta på.
  • Det är Instagramvänligt Vem vill inte ha en sån? ;)


Mindre bra med Vedkök:

  • Vedkök sotar! Tänk på att använda handskar och torka bort sot efter användning.
  • Svårt att reglera värme och är vindkänslig.
  • Vedkök är bra om man är i skogen, mindre bra i fjällmiljö :)
  • Inte lika lätt när det är dåligt väderförhållande, som regn...